Jakie są rodzaje whisky?

Whisky to szlachetny trunek. Ten wyjątkowy alkohol o ciepłej, bursztynowej barwie ma na całym świecie wielu wielbicieli. Popularna whisky jest napojem spirytusowym, który otrzymuje się w wyniku destylacji zacieru ziaren jęczmienia, żyta i kukurydzy. Whisky dzielimy na rodzaje jak i pochodzenie. W takim przypadku należy wymienić: malt whisky (whisky słodowa), blended whisky (whisky mieszana), grain whisky (whisky zbożowa), blended malt whisky, nazywana również pure malt (mieszana whisky słodowa), czy blended grain whisky (mieszana whisky zbożowa). Najbardziej popularnymi na świecie whisky jest Whisky amerykańska – produkowana wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, pszenicy, żyta, oraz słodu jęczmiennego, dojrzewająca w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Popularne gatunki: Jim Beam, Wild Turkey, oraz Jack Daniels. Jack Daniel jest uznawana za whisky Tennessee Whisky. Jack Daniels jest najlepiej sprzedającą się whisky na świecie. Whisky szkockie produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszane z whisky z innych zbóż (blended), dojrzewające w używanych, dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki single malt whisky: Ardbeg, Glenfiddich. Najpopularniejsze blendy to: Ballantine’s, Grant’s, Johnnie Walker, The Famous Grouse, Chivas Regal. Whisky irlandzkie produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Inaczej niż szkockie whisky, w Irlandii whisky podlega trzykrotnej destylacji. W chwili obecnej rynek irlandzkiej whisky zdominowany jest przez Irish Distillers (marki: Jameson), którego właścicielem jest francuski koncern gorzelniczy Pernod Ricard SA. Istnieje jednak wielu mniejszych producentów takich jak, Kilbeggan według producenta najstarsza destylarnia whisky na świecie, Tullamore Dew należąca do William Grant & Sons czy Tyrconnell. Jedną ze znanych marek whisky północnoirlandzkiej jest Bushmills produkowany przez Old Bushmills Distillery. japońskie – produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Pomimo że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt, że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną whisky.